שנה לאחר פתיחת אנו, המוזיאון היהודי הגדול בעולם, הושקה תכנית מיוחדת "בעקבות נשים פורצות דרך" בשיתוף הרשות לקידום מעמד האישה.
באירוע ההשקה נכחו השרה לשוויון חברתי, מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, הממונה על שוויון מגדרי בחברת החשמל, מנכ"לית עמותת "שוות", מנכ"לית עמותת כ"ן, ראשי ארגונים, נציגי אקדמיה ואורחים נוספים. האירוע כלל דו שיח בין ד"ר אורית שחם גובר, האוצרת הראשית של המוזיאון ויובל מלחי, היסטוריון ציבורי, יוצר פודקאסטים ותוכן לקטנים ולגדולים. בסיום הערב יצאו המשתתפים לסיור במוזיאון.
התכנית החינוכית המשותפת מבקשת למנף את הביטוי המרשים של נשים יוצאות דופן כפי שהן מוצגות במוזיאון ואת התפיסה האוצרותית ולקדם בעזרתם שינוי תודעתי וחברתי בנושא שוויון ומגדר. מוצגים, סרטונים, דמויות, עמדות אינטראקטיביות וחומרים חינוכיים ייעודיים שפותחו לתכנית, ישרתו כולם את המטרה של העלאת המודעות והחשיפה לנשים פורצות דרך.
השרה לשוויון חברתי, מירב כהן בירכה על המיזם ואמרה "קשה לנו לדמיין ובטח לבצע מה שעיננו אינן רואות. כדי שילדות, נערות ונשים יוכלו לחלום, לשאוף, ללמוד ולעסוק בכל מה שירצו- הן צריכות לדעת שיש לזה מקום בעולם, הן צריכות לראות דוגמא. זה מה שעושה המיזם המשותף שלנו עם מוזיאון "אנו" – מסלול שעוקב אחר נשים פורצות דרך לאורך ההיסטוריה היהודית, הרחוקה והעכשווית. יש נשים שפרצו תקרות וכבר כבשו את הדרך, עכשיו נותר לנו ולילדו שלנו להכיר את הדרך ולאזור או לצעוד בה. לחלום ולהגשים, לסלול לעצמנו דרכים חדשות."
שיתוף הפעולה כולל תכנית חינוכית לתלמידי ותלמידות חטיבות הביניים, סיורים מודרכים לקבוצות ולקהלים שונים,אודיו גייד המציג למבקר העצמאי 25 מוקדים בולטים בתצוגה ובנוסף סיור וירטואלי בנושא נשים פורצות דרך המיועד לקהל בחו"ל.
מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, עו"ד איילת רזין בית אור סיפרה על התכנית וסיפרה: אנחנו כאן היום כדי לציין- ומותר לומר גם לחגוג- תכנית שמטרתה לספר מחדש את הסיפור. סיפורו של העם היהודי, שנדמה לכולנו שאנו מכירים ומכירות אותו היטב, ועדיין פרקים שלמים בו נעלמים מעינינו. אנחנו כאן כדי לחשוף בפני דור הבנות והבנים שצומח כאן, וגם בפני האבות והאמהות שלהם, נשים יהודיות שבנו חדר משלהן בעולם שבו רק גברים היו בעלי בית… התוכנית שאנחנו חונכות היום היא פרק חדש בסיפור. גלריה של נשים משנות עולם, בתחומים שונים, מרקעים תרבותיים מגוונים, שיהיו נקודות ציון חדשות במרחב לא מוכר שהגיעה העת שנשים יהיו בו בעלות בית.
מנכ"ל אנו – מוזיאון העם היהודי, דן תדמור הוסיף כי מדובר בשותפות מתבקשת שנרקמה לאורך שנתיים אבל תישא פרי בשנים הקרובות. "כמוזיאון היהודי הגדול בעולם, כמוסד תרבות מוביל וכמרכז לכלל קהילות ישראל, מחובתנו להעלות מודעות ולעורר השראה על נשים פורצות דרך אשר שזורות בהיסטוריה היהודית והאנושית", מסר תדמור, "התכנית המשותפת ממנפת את נכסי המוזיאון לטובת קידום שינוי חברתי, חינוך לשוויון מגדרי ולתפיסה שכולן וכולם חלק מהסיפור".
בשלב השני של התכנית (2022-2023) יושק עמוד אינטרנטי שיאיר זרקור על נשים פורצות דרך במגוון תחומים ויהווה פלטפורמה לא רק ללמידה אלא גם לאיתור ולחיבורים בין ארגונים ונשים. כמו כן מתעד המוזיאון לפתח סדרת מפגשים לקהל הרחב בנושא נשים מנהיגות.
הרשות לקידום מעמד האישה והמוזיאון גם מסבסדים את הביקורים במוזיאון עבור קבוצות ייעודיות. אנשי חינוך המעוניינים לקבל מידע נוסף מוזמנים לפנות להדס ברלוביץ hadas@anumuseum.org.il